Spreken tijdens de uitvaart

Spreken tijdens de uitvaart

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende ervaring in het leven. Naast  emoties en verdriet, dient er een uitvaart geregeld te worden. U komt voor lastige beslissingen te staan. Het maken en houden van een persoonlijke toespraak bij een uitvaart kan moeilijk zijn. Niet iedereen is in staat tijdens een begrafenis of crematie te spreken. Terwijl u wel wat te zeggen heeft en graag de overledene met respect en waardigheid wilt herdenken.

Ik kan dit deel van de uitvaart van u overnemen door in nauw overleg met u en de andere nabestaanden een toespraak te verzorgen tijdens de uitvaartplechtigheid, die warm is, betrokken, persoonlijk en met aandacht voor details. Ik kan uw woorden en herinneringen vormgeven in tekst en dit uitspreken tijdens de uitvaart. Rekening houdend met de wensen van de overledene en de nabestaanden zoek ik met u naar de juiste toon en inhoud voor een passende en waardevolle toespraak.

Het is ook mogelijk dat u de toespraak zelf houdt. Mijn rol blijft dan beperkt tot het voorgesprek en het uitwerken van een toespraak naar uw wens.

Wanneer u contact met mij heeft opgenomen, maak ik een afspraak met u en eventueel andere nabestaanden. U vertelt uw herinneringen, het levensverhaal van de overledene, alles wat u in de toespraak verwerkt wilt zien. Tijdens het gesprek ontstaat een beeld van de overledene en de nabestaanden zodat ik een persoonlijke toespraak kan voorbereiden.

Na het schrijven van de toespraak m eventuele aanvullingen mail ik u de toespraak, zodat aanvullingen of wijzigingen nog kunnen worden verwerkt. U bepaalt de lengte van de toespraak en wat er wel en niet wordt gezegd.

Mocht er sprake zijn van een kerkelijke uitvaart, dan is er contact met de dominee of pastor, zodat de overdenking tijdens de dienst en het in memoriam op elkaar zijn afgestemd.

 

Gesprek bij leven

Mogelijk vindt u het fijn alles geregeld te hebben voor uw uitvaart, dat geeft een rustig gevoel. Ik kan u daarbij behulpzaam zijn. Voor een gesprek-bij-leven bezoek ik u en kunt u aangeven wat er tijdens uw uitvaart gezegd mag worden. Ik schrijf dan uw verhaal en daarna bespreken we het samen. Mocht u aanpassingen willen aanbrengen, dan kan dat te allen tijde. Tijdens de afscheidsdienst kan ik uw verhaal voorlezen, eventueel aangevuld met uw gedicht of andere rituelen.